РЕТИНА (від греч. «ретина» — «смола»), перебродилася з додаванням соснової смоли біле виноградне вино.
У Ланталі, в грецькомуневазі, де є один з центрів виробництва рецини, кажуть, що Діоніс, прямуючи з Фракії в Афіни, ненадовго затримався під Салоніками та під час цієї зупинкиніс секретом смоляного вина.
Греки сховище вино в амфорах. Для герметичності вони закривали їх сосновими пробками та заливали смолою. У широких відкритих судинах на поверхню наливали суміш олії та смоли. Амфори з вином, призначені для тривалого перевезення, покривали смолою зсередини. Практично й добавка смоли безпосередньо в вино, причому не тільки в Греції, а й у всьому Середземномор'ї.
Процес додавання смоли називається рецинуванням. У наш час застосовується тільки смола алеппської пінії. До Другої світової війни добавка смоли доходила до 7% вагових. Зараз рецинування дозволено лише в Греції, добавка смоли не має перевищувати 10 г/л. Смолу додають тільки на стадії бродіння, потім фільтрують. Найкращі результати виходять у разі добавки смоли в кількості 5-15% від дозволеного максимуму, щоб її аромат не забивав винний букет.
Рецина — завжди сухе біле вино міцністю 11,5% об. віком не більш ніж 1-2 роки. Найкращою якістю мають найсвітліші вина.
Роблять рецину по всій Греції, крім більшості островів. Найвідоміші виробники — Камбас, Куртакіс, Метакса, проте велика частина рецини виробляється в дрібних виноробних господарствах. Експортень за межі Греції рецина стала тільки в останні 15-20 років.
П'ють рецину охолодженою до 7-9 °C. Подають її в традиційних високих циліндричних мідних кухлях об'ємом 0,25, 0,5, 1 л. Навіть великі кількості рецини не викликають сильного сп'яніння й не дають важкого похмілля. Якщо людина п'є рецину вперше, її різкість і гострота може спочатку здатися неприємною, але здебільшого споживач входить у смак і п'є смоляне вино із задоволенням.
Трояндове вино зі смолою виробляється в набагато меншій кількості та називається кокінелі. Основний виробник — Камбас, кооператив у Фесалії, в околицях Лариси.
Читати повністю:http://www.km.ru/kukhnya/encilopedia/retsina
Основні | |
---|---|
Рік врожаю | 2011 |
Тип | Тихе |
Солодкість | Сухе |
Витримка спиртного напою | 1 років |
Фасовка | Пляшка |
Країна виробник | Греція |
Об`єм | 1.5 л |
Фортеця | 11 % |
Колір вина | Біле |
- Ціна: 877 ₴