За смаковими якостями, поживністю та корисними для організму властивостями сочевиця є явним лідером серед інших бобових
Чечевица — назва рослини з сімейства Бобових і її насіння. Чечевица — одна з найдавніших рослин, що вирощуються людством, її окаменелі залишки були виявлені під час розкопок людських поселень часів неоліту на території сучасної Швейцарії. Відомо, що сочевицю вирощують і вживали в їжу мешканці Стародавнього Єгипту, Греції та Риму. У наші дні сочевицю обробляють у багатьох регіонах світу, а найбільші площі під нею розташовані в Греції, Індії, Єгипті, Туреччині, Пакистані, Сірій, Північній Африці та південних країнах Європи.
Чечевица знаходить широке застосування в кулінарії — з неї готують пюре, відварюють або тушкують і подають як гарнір до м'ясних страв, її також додають у супи, салати та різні овочеві страви. Сочевиця — основа французької індійської страви — дав.
Склад
У 100 г висушеної сочевиці міститься:
- Вода – 14 г
- Білки – 24 г
- Жири – 1.1 г
- Вуглеводи – 53.5 г
- Харчові волокна (клітковина) — 3.7 г
- Зола – 2.5 г
Вітаміни:
- Вітамін А (бета-каротин) — 0.03 мг
- Вітамін В1 (тіамін) — 0.5 мг
- Вітамін В2 (рибофлавін) — 0,2 мг
- Ніацин (вітамін В3 або вітамін РР) — 1.8 мг
- Фолієва кислота (Вітамін В9) — 100 мкг
- Вітамін Е (токоферол) — 0.5 мг
Макроелементи:
- Калій — 670 мг
- Кальцій — 80 мг
- Магний — 80 мг
- Натрій — 55 мг
- Фосфор — 390 мг
- Хлор — 75 мг
Мікроелементи:
- Бор – 610 мкг
- Залізо — 11.8 мг
- Йод – 3.5 мкг
- Кобальт — 11.5 мкг
- Кремний – 8 мкг
- Марганець – 1.2 мг
- Мідь – 0.66 мг
- Молибден – 78 мкг
- Нікель — 161 мкг
- Фтор – 25 мкг
- Цинк — 2.4 мг
- Хром - 10.8 мкг
Калорийность
У 100 г сочевиці в середньому міститься приблизно 310 ккал.
Корисні властивості сочевиці
Чечевица — рекордсмен за вмістом фолієвої кислоти та заліза. Усього у 200 грамах продукту міститься денна норма цих корисних речовин. Як і інші бобові, сочевиця містить великі кількості легкозасвоюваних рослинних білків, що робить цей продукт прекрасною альтернативою м'ясним і молочним продуктам.
Сочевицю рекомендують у разі порушень обміну речовин, колітів, виразок шлунка та дванадцятипалої кишки, хвороб сечостатевої та нервової систем і цукрового діабету. Вона також підвищує імунітет і, завдяки високому вмісту клітковини, нормалізує роботу травної системи.
До складу сочевиці входить велика кількість ізофлавонив, що належать до фітоестрогенів, відомих своїми корисними властивостями. Ізофлавони допомагають у разі остеопорозу, клімактеричного синдрому та мають метаболічні та антиканцерогенні, а також сприятливо впливають на стан шкіри та роботу серцево-судинної системи.
Обережно!
Протипоказанням до вживання сочевиці є такі захворювання:
- подагра
- сечокислювач діатез
- хвороби суглобів
Автор: Олександр Кузнєців
Матеріал із порталу про здоровий спосіб життя: http://hnb.com.ua
Основні | |
---|---|
Країна виробник | Греція |
Користувацькі характеристики | |
Культура | Сочевиця |
- Ціна: Ціну уточнюйте