Шавлія лікарська (Salvia officinalis). Шавлія благородна, шавлія королівська, шавлія аптечна, шавлія, шалья — одна з найароматніших спецій
Використання в кулінарії спеції шавлії
Як спеція використовують молоде листя шавлії як у свіжому, так і в сухому вигляді. Шавлія — одна з найароматніших спецій, здатна затьмарити собою всі інші, хоча чудово поєднується з розмарином (а за потреби замінює його), часником, чорним и червоним перцем, чебрецем. Аромат шавлії терпкий, смак гіркуватий.
Шавлія дуже популярний у середземноморській кухні. Свіжий шавлія йде в овочеві салати. Спеція шавлії чудово поєднується з м'ясом, рибою, птицею, дичиною, грибами, крупами. Шавлія ароматизують начинки для пирогів (м'ясних, сирних, овочевих, з цибулею, яйцем, картоплею), пельменів і равіолі, додають до фарші, сирів, ковбаси.
Шавлія використовують також у приготуванні алкогольних настоянок, наливок, лікерів, пива, вина, його додають у компоти, варення, чаї. Спеція шавлії можлива в кондитерських і хлібобулочних виробах.
Деякі сорти шавлії можуть надати стравам фруктовий аромат.
Зберігати сухої шавлії рекомендують у скляному герметичному посуді цілими листочками та розмелювати перед використанням.
У вітчизняній народній медицині шавлія також високо цінується, як лікувальний засіб використовуються листя шавлії у разі гастритів, колітів, у разі захворюваності печінки, нирок, бронхітів, як відхаркувальний, м'який і сечогінний засіб; у разі тремтливого параліч (у разі цього захворювання настій шавлії рекомендується довго тушкувати, вживати всередину та робити шавлієві ванни). Зелене листя, висушене без стебел, вважається корисним також у разі поганої пам'яті, нічних потух і водянки. Найбільш широко застосовується шавлія як смужка під час ангіні, гінгівіту, у разі виразок у зоні кутів рота (особливо в дітей), під час свинки та ін. Застосовується як відвар, настою, настійки, порошку. Свіжа трава застосовується зовнішньо під час пухлин. Стародавні мідіки Гіппократ, Діоскорид та ін. вважали шавією «свяченою травою» і найкориснішими ліками, особливо в разі безпліддя жінок. У Єгипті після епідемій змушують жінок вживати в їжу шавлії, щоб збільшити швидше народ. У разі безпліддя рекомендувався сік шавлії з невеликою кількістю солі. Надземна частина шавлії лікарського, зібрана в період цвітіння, має ,єзінфікувальний, протизапальний, кровоспинний, м'який, граничний потовідділення і зменшує лактацію властивостями. Застосовується у разі гіпертонічної хвороби, атеросклерозу (особливо в клімактеричний період у жінок), у разі тремтливого паралічу.
Основні | |
---|---|
Упаковка | Поліпропіленовий пакет |
Країна виробник | Греція |
Тип спецій | Шавлія |
Вага | 0.04 г |
Склад | Шавлія |
- Ціна: Ціну уточнюйте